Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi

Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi

MÜHENDİSLİK VE DOĞA BİLİMLERİ FAKÜLTESİ

 

  1. Bölüm Çeşitliliği ve Akreditasyon
    • Bilgisayar, Elektrik-Elektronik, İnşaat, Makine, Mekatronik, Otomotiv, Genetik-Biyomühendislik, Endüstri, Harita ve Yazılım gibi pek çok lisans programı mevcuttur.
    • MÜDEK (EUR‑ACE) akreditasyonu sayesinde öğrencinin diploması Avrupa, ABD, Kanada gibi ülkelerde tanınır hale gelmektedir.
  2. Modern Laboratuvarlar ve Araştırma Merkezleri
    • Ulaştırma Teknolojileri ve Akıllı Otomotiv Sistemleri Uygulama ve Araştırma Merkezi, CAD/CAM (Bilgisayar Destekli Tasarım- Bilgisayar Destekli Üretim) Laboratuvarı, Temel Elektronik Laboratuvarı, Güç Elektroniği ve Enerji Dönüşümü Laboratuvarı, Isı ve Akışkanlar Laboratuvarı, İleri Elektronik ve Haberleşme Laboratuvarı, İnşaat Mühendisliği Laboratuvarı, Malzeme Laboratuvarı, Mekanik Atölyesi, Otomotiv Laboratuvarı, Robotik Laboratuvarı, Genetik ve Biyomühendislik Laboratuvarı, Fizik Laboratuvarı, Endüstriyel Robotik Laboratuvarı, Dinamometre ve Elektrikli Araç Modelleme Laboratuvarı, Akıllı Enerji Yönetim Sistemleri Laboratuvarı, UTAS: “Ulaştırma Teknolojileri ve Akıllı Otomotiv Sistemleri” Uygulama ve Araştırma Merkezi burada yer almaktadır.
  3. OKANOM – Türkiye’nin İlk Otonom Araç Projesi
    • İstanbul Okan Üniversitesi, Türkiye’de akıllı ve bağlantılı araçlar araştırma grubunu kuran ilk üniversite olmuş ve o tarihten bu yana ülkenin ilk otonom aracı OKANOM’a öncülük etmiştir.
    • 2009 yılında Ulaşım Teknolojileri ve Akıllı Otomotiv Sistemleri Uygulama ve Araştırma Merkezi’ni (UTAS) hizmete açılmış ve o tarihten bu yana Avrupa Birliği ve TÜBİTAK’tan (Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu) birçok hibe almaya hak kazanmıştır.
    • 2010 yılında Türkiye’nin ilk yerli otonom aracı İstanbul Okan Üniversitesi’nde tanımlı bir yolda tamamen sürücüsüz olarak engellerden kaçınarak yolunu bulabilmekte, gaz, fren ve direksiyon kontrolünü tümüyle bilgisayar denetimli olarak yapabilmekte ve gerektiğinde de güvenli bir biçimde kendi kendine durabilmekteydi.
    • 2025 yılına gelindiğinde İstanbul Okan Üniversitesi’nin öncülük ettiği OPİNA projesiyle yenilikçi KOBİ’leri, start-up’ları, Ar-Ge şirketlerin, akademisyenleri ve araştırmacıları, bağlantılı ve otonom araç yazılımlarının, geliştirilmesi, prototipleşmesi, test edilmesi ve entegrasyonunda desteklemeyi amaçlayan açık bir inovasyon platformu hem ülkemizin hem de Avrupa’nın hizmetine sunulmuştur.
  4. Teknolojik Derinlik ve Akademik İş Birlikleri
    • İstanbul Okan Üniversitesi UTAS üzerinden, ERTICO “Avrupa Akıllı Ulaşım Ağı” ve EGVIA “Avrupa Yeşil Araç Girişimi” gibi kuruluşlara üye olan tek Türkiye üniversitesidir.
    • Bu çerçevede Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi’nin Avrupa bilim ve teknoloji çevreleri nezdinde saygın bir konumu oluşmuştur. Bu sayede UFUK 2020 projeleri kazanılmış ve yenileri için kuvvetli konsorsiyumların içerisinde yer alınmıştır.
    • İstanbul Okan Üniversitesi AUS Türkiye (Akıllı Ulaşım Sistemleri) Derneği’nin kurucu üyesi olmuş ve Türkiye üniversitelerini temsilen AUS Yönetim Kurulu üyeliğini yapmıştır.
    • İstanbul Okan Üniversitesi CCAM içinde yer almaktadır. Bunlara paralel olarak, batarya üzerine yapılan çalışmalar Avrupa’da BEPA (Battery Europa) çatısında örgütlenmiş ve İstanbul Okan Üniversitesi bu yapı içerisinde de yer almıştır. Bu çalışmalara bu rapor döneminde de devam edilmiştir. Bunun yanında İstanbul Okan Üniversitesi ASAM (Association of Standards of Automation and Measuring Systems) ve AUTOSAR’a üyedir.
  5. İleri Araştırma Alanları
    • Mevcut araştırmaların yanı sıra, şehir içi trafiğe uyum sağlayabilen otonom araç, insansız hava araçları, otomasyon, biyoteknoloji, mobilite ve ergonomi teknolojileri üzerine yoğunlaşılmaktadır.
  6. İş Deneyimi – O’COOP & Stajlar
    • Fakülte; iki dönem staj + son yıl her hafta 2 gün şirket ortamında iş yeri eğitimi (Cooperative‑Learning) imkânı vermektedir.
  7. Uluslararası Fırsatlar
    • Erasmus+, ISEP gibi değişim programları sayesinde 350+ üniversiteyle öğrenci değişimi; çift/yandal- anadal seçenekleri mevcuttur.
  8. Yenilikçi ve Girişimci Ekosistem
    • Öğrenci, üniversitenin desteklediği kuluçka merkezi sayesinde, patent süreçleriyle yenilikçi fikrini şirketleştirebilir ve ticarileştirebilmektedir.
  9. Akademik Kadro & Sürekli Gelişim
    • Güçlü akademik ekip yönetiminde yürütülen disiplinlerarası çalışmalara ek olarak MÜDEK ve üniversite kalite sistemleriyle sürekli iyileştirme süreçleri garanti altına alınmaktadır.
  10. Kampüs, Fiziki Altyapı ve Ulaşım
    • Tuzla kampüsündeki modern tesisler, laboratuvarlar, merkezler ve şehir içi ulaşım kolaylığı sunan fiziki avantajlar mevcuttur.

Özet Tablo

Avantaj Detay
Bölümler & Akreditasyon 10+ mühendislik disiplini, MÜDEK/EUR‑ACE Akreditasyonu
Altyapı Gelişmiş Laboratuvar Altyapısı
Endüstriyel Proje Açık İnovasyon Otonom Araç Geliştirme Platformu
İleri Teknoloji Yüksek Teknoloji Sensör Altyapısı, Robotik Teknolojisi
Akademik İş Birliği Türkiye ve Avrupa’da Çok Sayıda Partnerlik ve Üyelik
İş ve Araştırma Deneyimi Staj & O’COOP ve Kuluçka/Patent Desteği
Uluslararası Ağ Erasmus+/ISEP
Kariyer Yolu Endüstri Bağlantılı Projelerde Yer Alma İmkânı
Kampüs Yaşamı Modern, Erişilebilir Eğitim Ortamı

 

🎯 Neden İstanbul Okan Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesini Seçmelisin?

  • Uygulama merkezli mühendislik eğitimine, Türkiye’nin ilk ve hala öncü otonom aracı projesine doğrudan dahil olma fırsatı.
  • En yeni teknolojileri kullanarak gerçek dünya problemleriyle çalışmak.
  • Uluslararası iş birliği ve sektörel iş deneyimi ile kariyerine güçlü bir başlangıç yapmak.
  • Aynı zamanda yenilikçi fikirlerini proje ve patente dönüştürebileceğin destekleyici bir ekosistem içerisinde yer almak.